Reklama
 
Blog | Martin Rataj

Frajer

Už jsem málem zapomněl, že někdy existovala podivná strana LIDEM, vzniklá v minulém volebním období odštěpením části Věcí veřejných. Založila ji tehdy jednodenní ministryně obrany Karolína Peake a stala se jednou z těch odpadlických partají, které měly ve sněmovně zastoupení, aniž je kdy kdo volil. Když se rozštěpí velká strana, nikdy to není výhra, a když malá, pak je to jistý hřebíček do rakve (přesto se to neustále děje, to mi hlava nebere). Takže v momentě, kdy se od VV odtrhli Peake a spol., mi bylo jasné, že už o nich patrně nikdy neuslyším, a už vůbec že by se někdy ocitli v parlamentu. Jaké bylo moje překvapení, když jsem před pár dny zjistil, že to byl omyl!

Asi málokdo slyšel o poslanci Karlu Fiedlerovi. Tento inženýr z Opavy je přitom pozoruhodnou osobou s evidentně širokou politickou duší. Kdysi jsem slyšel, že politika by měla být souboj idejí, ovšem všichni víme, že mnozí jsou ochotni pro nějaký ten peníz, post či výhodu nad svou ideou přivřít oči. To Karel Fielder hraje úplně jinou ligu, neboť zřejmě bystře pochopil, že není nutné se jakýmikoliv idejemi vůbec zatěžovat. Už kdysi proto vstoupil KSČ, ale k jeho smůle se režim brzo zhroutil. Naštěstí měl v sobě dost houževnatosti, a tak se jednoho dne stal členem jiného politického subjektu, nazvaného Občané 2011.

Kandidoval v komunálních volbách, ale asi neměl štěstí nebo co – volilo ho jen něco přes 1 % voličů. Nedal se a zanedlouho to zkusil ve volbách do sněmovny, tentokrát na kandidátce Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury. A vyšlo to!! Paráda! Jenže jak známo, Úsvit byl od počátku pod vlivem Víta Bárty, což před volbami až tak nevadilo (každá koruna od Vítka dobrá), ale pak to zčistajasna začalo několika Okamurovým poslancům připadat nepřijatelné. Rebelové se proto odtrhli a s nimi i Karel Fiedler. Jako působiště pro svou další politickou činnost si zvolil hnutí s těžko uvěřitelným názvem Řád národa, které tak rázem získalo zastoupení ve sněmovně.

No jo, Řád národa… a cože to vlastně je? Vypadá to nacionalistické seskupení, těžící ze současných antipřistěhovaleckých nálad. Ovšem skutečnost je barvitější. Nejedná se totiž o nic jiného než o pohrobka strany LIDEM, která rovněž vznikla navzdory Bártovi, a to jako zkratka Liberální demokracie. Jak se od této ideologie dostala až ke konzervativnímu nacionalismu, ví jen pámbů, ostatně mezitím ještě stihla takovou elegantní mezifázi pod značkou Vize 2014.

Karel Fiedler je prostě frajer, který ví co a jak, a navíc se nechal slyšet, že se bude snažit do Řádu národa přetáhnout další poslance. Už aby to bylo!

Reklama