Reklama
 
Blog | Martin Rataj

Víme, kam jdeme

Bude to jen krátká glosa. Na víc nemám čas. Ale tohle mi připadá důležité.

Víme, kam jdeme – to hlásá předvolební plakát TOP09 s Karlem Schwarzenbergem coby Jamesem Bondem, co nás jde spasit. V tomto ohledu bych připomněl, že Schwarzenberg, do něhož řada lidí vkládala naděje jako do slušného mezi gaunery, neudělal pro nápravu zhola nic.

Přes zkušenosti z posledních let je dnes mnoho lidí, již budou volit TOP09 s tím, že se (na rozdíl ODS) jedná o víceméně slušnou pravici. V tomto ohledu asi nepřekvapí, že poukážu na osobu Miroslava Kalouska. Je už únavné stále dokolečka připomínat to, co někteří trvale ignorují, tedy jeho neblaze proslulé působení na ministerstvu obrany, chování v otázkách regulace hazardu, neřkuli úroveň jeho vystupování. To, že Kalousek je jednou z klíčových osob oné struktury, která prostupuje řízení státu, mnohem lépe než na svém webu znázorňuje Nadační fond proti korupci. Račte se podívat.

Je pozoruhodné, kterak se množství voličů TOP09 usilovně snaží ignorovat nekompetenci většiny ministrů za tuto stranu, která dovedla některá ministerstva doslova k rozkladu a způsobila chaos ve státních strukturách, nemluvě o trvalém úniku veřejných prostředků. Jako jednoznačně nejhorší ministerstvo Nečasovy vlády bylo vyhodnoceno ministerstvo práce a sociálních věcí, kde podle nálezu Národního kontrolního úřadu po sobě Jaromír Drábek nechal spoušť, kterou bude nutno napravovat měsíce, ba roky. Jeho nástupkyně Ludmila Müllerová se zcela znemožnila, když přiznala, že do druhého pilíře zpackané důchodové reformy nevstoupil nikdo z jejího příbuzenstva. Ministerstvo kultury (to, které by mělo být pro TOP09 jako konzervativní stranu těžící z odkazu Havlových příznivců důležité) bylo zcela zdevastováno, nejprve jakýmsi zubařem Jiřím Besserem (který mimochodem stál na počátku dnešní krize Národního divadla), posléze pak loutkově dosazenou družinářkou Alenou Hanákovou, skrz kterou náměstci a poslanec Stanislav Polčák uplatňovali svůj vliv ve prospěch vlastních zájmů.

Reklama

Ministr zdravotnictví Leoš Heger je na tom určitě lépe, jenže jeho dědictvím je dnes několik nemocnic před bankrotem a pojišťovny, co nejsou schopny pokrýt zdravotní péči do konce roku. Konečně sám oficiální a mnohokráte blahořečený předseda Schwarzenberg má v kontextu hysterického škrtání na svědomí uzavření řady českých velvyslanectví, což v krátkodobém ohledu ušetří zanedbatelnou položku státního rozpočtu, v dlouhodobém horizontu však české ekonomice jednoznačně uškodí, neboť zejména v zemích třetího světa je disponibilita osobními kontakty a diplomatická intervence v hospodářských otázkách nesmírně důležitá. Koneckonců soustavná ignorance tzv. ekonomické diplomacie nás již několik let poškozuje. A co se týče Kalouskova působení na ministerstvu financí, za vše hovoří červnová zpráva Evropské centrální banky, podle které česká vláda svými kroky prohlubovala krizi, takže zatímco okolní země se počaly zvedat, Česko nikoliv. Oproti Kalouskem původně avizovanému zisku z dvojitého zvýšení daní se do rozpočtu dostal jen zlomek, jejž pravděpodobně bohatě převýšily úniky v podobě sociálně perverzních projektů, jakými byly S-karty apod.

Ano, s TOP09 opravdu víme, kam jdeme. A to je důvod ji nevolit.

Pozn.: Článek byl upraven dne 29. a 30. 10., a to na základě zjištění, že v původní podobě se uložil jen fragment.