Reklama
 
Blog | Martin Rataj

Národní divadlo chystá Janáčka, Martinů i Mozarta

Příští sezóna opery Národního divadla v Praze nabídne pět scénických premiér, tři sólové recitály a rozmanité spektrum dalších koncertů. Rok 2009 nese pečeť 50. výročí úmrtí Bohuslava Martinů, a tak se na konci října dočkáme jeho opery Hry o Marii. Režie se ujme šéf opery Jiří Heřman, jako dirigent se k orchestru ND vrátí Jiří Bělohlávek. Inscenace je součástí projektu Martinů revisited, pořádaného z iniciativy ředitele Institutu B. Martinů Aleše Březiny. Na výročí českého skladatele odkazuje také zahajovací koncert nové sezóny. Nastupující šéfdirigent Tomáš Netopil uvede Epos o Gilgamešovi, jako sólisté se v československém obsazení představí Eva Urbanová, Jaroslav Březina, Aleš Jenis a Martin Gurbaľ.

Český repertoár dále doplní Káťa Kabanová Leoše Janáčka, opět pod taktovkou Tomáše Netopila. Scénická stránka inscenace bude v tomto případě svěřena jednomu z nejproslulejších představitelů světové operní režie Robertu Wilsonovi. S jeho interpretací Janáčka se diváci na naší první scéně mohli setkat již před sedmi lety, kdy zde s úspěchem realizoval Osud. Premiéra Káti Kabanové se chystá na samý sklonek sezóny v červnu 2010 a v titulní roli vystoupí německá sopranistka Gun Brit-Barkmin, která loni úspěšně debutovala na scéně ND jako Emílie Marty. Z repertoáru přitom nemizí janáčkovské tituly Její pastorkyňa a Věc Makropulos.
Romantický premiérový titul tentokrát zajistí Hoffmannovy povídky Jacquese Offenbacha, k jejichž nastudování byl přizván francouzský dirigent Michel Swierczewski. Dozajista osobitý náhled na toto poněkud nekonvenční dílo přinese Ondřej Havelka coby režisér, jenž s operním souborem ND už realizoval tuzemskou novinku Nagano, která se setkala s mimořádným ohlasem publika a letos byla zvonu uvedena. Offenbachova jediná opera se začne hrát v březnu 2010.
Mozartovský repertoár Stavovského divadla doplní v příští sezóně hned dvě novinky. V lednu to bude Cosi fan tutte pod taktovkou Roberta Jindry a scénickým vedením slovenského činoherního režiséra Martina Čivčáka, v květnu potom Idomeneo. Této vážné opery na antický námět se opět ujme Tomáš Netopil a za režisérský pultík usedne Yoshi Oida, světoznámý japonský umělec širokého záběru. Ostatní Mozartova díla uváděná v letošní sezóně zůstanou aktuální i v té příští, včetně výjimečných inscenací La clemenza di Tito a La finta giardiniera manželů Herrmannových. Nebude chybět ani tradiční oslava Mozartových narozenin, tentokrát s mladým slovenským tenoristou Pavolem Breslikem, jehož hvězda rychle stoupá. Doprovod byl svěřen orchestru Collegium 1704 (dir. Václav Luks).
Koncertního provedení se ve dvou reprízách dočká Salome Richarda Strausse (dir. Netopil, v titulní roli Eva Urbanová), z dalších koncertních událostí jsou to především recitály Magdaleny Kožené a Violety Urmany. Diváky opět čeká čtveřice adventních koncertů, novinkou je velikonoční koncert ve Stavovském divadle, jejž obstará autentický barokní soubor Musica Florea pod taktovkou svého uměleckého vedoucího Marka Štryncla.
Kromě zmíněných osobností se v operních titulech příští sezóny objeví řada zvučných jmen, jako Steven Harrison, Štefan Kocán, Charles Workman, Hannah Ester Minutillo, Štefan Margita, Miroslav Dvorský, Kate Aldrich, Ildiko Komlosi, Andrew Greenan, z českých pak Dagmar Pecková, Soňa Červená či Martina Janková.
V nabídce Opery ND dále zůstane většina letošních titulů, včetně ojedinělého počinu Zítra se bude… Repertoár naopak opouští populární Dobře placená procházka, jazzová opera autorské dvojice Suchý – Šlitr.
Reklama